Noten persen
Je eigen walnoten tot heerlijke walnootolie KOUD laten persenWe zijn een Vlaams bedrijf dat reeds tientallen jaren actief bezig is in de ambachtelijke verwerking van plantaardig materiaal. Reeds van in de kindertijd werd Frédéric Lerouge geprikkeld door de geur, de kleur en de smaak die de notenlaar vrijgeeft in zijn ouderlijke tuin. Later werd via verschillende reizen, bezoeken en stages bij notenkwekers en oliepersers de kennis opgedaan. Via de Mobiele fruitpers kregen we vaak de vraag of we ook noten konden persen tot notenolie. Sedert 2011 maken we zeer lekkere notenolie uit onze contreien.
De noten worden van elke boom apart behandelt en zo kan nadien ook de boom gelokaliseerd worden. We mengen geen olie van verschillende streken of bomen door elkaar. Zo hebben we notenolie van de Vlaamse Ardennen,van die bepaalde boom ….. .
De koudgeperste olie is met zijn lichte smaak een ware delicatesse, zijn smaak is subtieler, geparfumeerder en fruitiger dan de geroosterde notenolie die op de gangbare markt verkrijgbaar is.
Warm geperste olie of noten die geroosterd werden geven hun olie gemakkelijker vrij en smaken sterker door, maar verliezen ook voedingsstoffen zoals omega 3. Door het roosteren kan men ongewenste geuren en smaken verdoezelen.
De olie is niet gefilterd, maar natuurlijk bezonken na enkele weken.
We zijn een Vlaams bedrijf dat reeds tientallen jaren actief bezig is in de ambachtelijke verwerking van plantaardig materiaal. Reeds van in de kindertijd werd Frédéric Lerouge geprikkeld door de geur, de kleur en de smaak die de notenlaar vrijgeeft in zijn ouderlijke tuin. Later werd via verschillende reizen, bezoeken en stages bij notenkwekers en oliepersers de kennis opgedaan. Via de Mobiele fruitpers kregen we vaak de vraag of we ook noten konden persen tot notenolie. Sedert 2011 maken we zeer lekkere notenolie uit onze contreien.
De noten worden van elke boom apart behandelt en zo kan nadien ook de boom gelokaliseerd worden. We mengen geen olie van verschillende streken of bomen door elkaar. Zo hebben we notenolie van de Vlaamse Ardennen,van die bepaalde boom ….. .
De koudgeperste olie is met zijn lichte smaak een ware delicatesse, zijn smaak is subtieler, geparfumeerder en fruitiger dan de geroosterde notenolie die op de gangbare markt verkrijgbaar is.
Warm geperste olie of noten die geroosterd werden geven hun olie gemakkelijker vrij en smaken sterker door, maar verliezen ook voedingsstoffen zoals omega 3. Door het roosteren kan men ongewenste geuren en smaken verdoezelen.
De olie is niet gefilterd, maar natuurlijk bezonken na enkele weken.
Waar?
Boeregemstraat 4a, Zevergem
Wanneer?
Noteninzameldag op zaterdag 17/12/2022 van 9-12/13-17u
Indien deze dag u niet zou passen, kan u ze nadien steeds binnenbrengen op woensdag van 9-12u en van 14-17u ( m.u.v. de schoolvakanties)
De ongekraakte walnoten tot eind februari 2023, de gekraakte walnoten tot eind maart 2023
Op andere dagen of tijdstippen kan je uw noten droog achterlaten in aanhangwagen op onze parking. Aanwijzigingen over hoe en wat vind je erin terug.
Vanaf het moment dat de noten rijp zijn, raap je ze dagelijks, zodat ze niet te vochtig worden, droog je ze in gaaszakjes of gaasbakken in een goed geventileerde ruimte en schud ze regelmatig op. Dit natuurlijk droogproces duurt ongeveer 3maanden.
Vereisten om Uw Walnoten te laten persen tot olie :
De noten moeten proper aangeleverd worden dus geen aarde of zandresten, geen resten van de bolster aan de schaal.
Het vruchtvlees moet nog mooi wit zijn , mag niet ranzig zijn of muf smaken
Walnoten < dan 30mm kunnen we niet aanvaarden, daar deze moeilijk te kraken zijn en minder rendement geven
⇒ 10kg noten geeft ongeveer +/- 1.5l walnotenolie. Koudgeperst! ⇐
Het productieproces: kraken sorteren, persen, natuurlijk bezinken en afvullen in flesjes neemt ongeveer 3-4maanden in beslag.
Bij het binnenbrengen van de noten wordt een datum vastgelegd van afhaling
Voor het breken en sorteren van noten werken wij samen met sociale zorginstellingen. Dit vraagt wat extra geduld van beide partijen




Prijzen

ONGEKRAAKT AANLEVEREN
NOTENOLIE | EIGEN NOTENOLIE |
(vanaf 10kg) | (vanaf 10kg) |
100ml = €3,50 | 100ml = €4,30 |
250ml = €7,00 | 250ml = €8,50 |
per l = €25,00 |

GEKRAAKT AANLEVEREN
NOTENOLIE | EIGEN NOTENOLIE |
(vanaf 5kg) | (vanaf 5kg) |
100ml = €2,00 | 100ml = €3,00 |
250ml = €3,00 | 250ml = €4,50 |
per l =€15,00 |
Er is geen bancontact aanwezig, u kan wel betalen met de payconiq/bancontact app op uw smartphone
Gezondheid & Gebruik
Met walnotenolie kan je van simpele gerechten een heerlijk gerecht maken met nootachtige smaak (wel altijd koud gebruiken!). Het past bijvoorbeeld heel goed bij: gekookte pasta ,vis of vlees na het bakken of stomen ,geroosterd brood , salades,geroosterde geitenkaas…
- Romige pasta met gorgonzola en spinazie
- In een walnoot/ kipsalade met gehalveerde druiven
- Sommige dessertgerechten (even uitproberen)
- In een salade over geroosterde geitenkaas
- Pesto met walnoten en walnotenolie
De zalfjes en cremes die we maken is ook op basis van walnotenolie