+32 475 26 24 80 info@appelperslerouge.be

Noten persen

Je eigen walnoten tot heerlijke walnootolie KOUD laten persen

 

 

 

We zijn een Vlaams bedrijf dat reeds tientallen jaren actief bezig is in de ambachtelijke verwerking van plantaardig materiaal.  Reeds van in de kindertijd werd Frédéric Lerouge geprikkeld door de geur, de kleur en de smaak die de notenlaar vrijgeeft in zijn ouderlijke tuin.  Later werd via verschillende reizen, bezoeken en stages bij notenkwekers en oliepersers de kennis opgedaan.  Via de Mobiele fruitpers kregen we vaak de vraag of we ook noten konden persen tot notenolie.   Sedert 2011 maken we zeer lekkere notenolie uit onze contreien.

De noten worden van elke boom apart behandelt en zo kan nadien ook de boom gelokaliseerd worden.  We mengen geen olie van verschillende streken of bomen door elkaar. Zo hebben we notenolie van de Vlaamse Ardennen,van die bepaalde boom ….. .

De koudgeperste olie is met zijn lichte smaak een ware delicatesse, zijn smaak is subtieler, geparfumeerder en fruitiger dan de geroosterde notenolie die op de gangbare markt verkrijgbaar is.

Warm geperste olie of noten die geroosterd werden geven hun olie gemakkelijker vrij en smaken sterker door, maar verliezen ook voedingsstoffen zoals omega 3. Door het roosteren kan men ongewenste geuren en smaken verdoezelen.

De olie is niet gefilterd, maar natuurlijk bezonken na enkele weken.

v

Since 2011

maken we zeer lekkere notenolie uit onze contreien.

Waar?

Boeregemstraat 4a, Zevergem

}

Wanneer?

Noteninzameldag op Woensdag 29/12/2021

van 9u-12u13u-17u

Indien deze dag u niet zou passen , kan u ze nadien ook steeds binnenbrengen op woensdag van 9-12u en van 13u-17u

de ongekraakte walnoten tot eind februari 2022  de gekraakte walnoten tot eind maart 2022

 

Op andere dagen of tijdstippen kan je uw noten droog achterlaten in                een grote aanhangwagen op onze parking. Aanwijzingen over hoe en                wat staat op het bord in de aanhangwagen te lezen.

 

 

N O T E N I N Z A M E L D A G     2021-2022

Wij heten u van harte welkom op onze inzameldag op woensdag 29 december 2021 van 9u tot 12u en van 13u tot 17u.

Vanaf het moment dat de noten rijp zijn, raap je ze dagelijks, zodat ze niet te vochtig worden, droog je ze in gaaszakjes of gaasbakken in een goed geventileerde ruimte en schud ze regelmatig op. Dit natuurlijk droogproces duurt ongeveer 3maanden. Bij het aanleveren krijgen de noten een kwaliteitscontrole, indien ze te vuil, te oud, niet droog of schimmel vertonen  kunnen we ze niet aanvaarden.

 

Prijzen

NOTEN ONGEKRAAKT AANLEVEREN

NOTEN GEKRAAKT AANLEVEREN

NOTENOLIE

(vanaf 5kg)

250ml = €6,50

EIGEN NOTENOLIE 

( vanaf 10kg)

250ml = €8,50

500ml = €16

per l = €21

NOTENOLIE

(vanaf 3kg)

250ml = €3.50

EIGEN NOTENOLIE 

( vanaf 5kg)

250ml = €4,75

500ml = €9,50

per l = €14

Er is geen bancontact aanwezig, u kan wel betalen met de payconiq/bancontact app  op uw smartphone

Gezondheid & Gebruik

Walnotenolie bevat de gezonde omega 3 en 6 vetzuren.  De omega vetzuren spelen een heel belangrijke rol voor je gezondheid. Ze helpen namelijk ziektes als hart- en vaatziekten te voorkomen. Denk bij hart- en vaatziekten aan een te hoge bloeddruk, cholesterol in het bloed en hartritme stoornissen. Verder verlagen de vetzuren de kans op astma, psoriasis, beroertes en botontkalking. De vetzuren in walnoten zijn ook goed voor de ontwikkeling van hersenen en kunnen een positief effect hebben op chronische ontstekingen. Denk bij chronische ontstekingen bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn of reumatoïde artritis. Eén theelepel per dag laat de cholesterolspiegel zakken en verhoogt het concentratievermogen.  De olie is goed voor mensen die veel met hun hoofd werken en een zittend beroep hebben.

Walnotenolie heeft een zachte nootachtige smaak en heeft een geel tot groene kleur. De walnotenolie is het lekkerst wanneer hij koud gebruikt wordt in salades en sauzen.  Hij is niet geschikt om mee te koken omdat het dan zijn zachte smaak verliest. De olie krijgt na opwarming een bittere smaak.

Met walnotenolie kan je van simpele gerechten een heerlijk gerecht maken met nootachtige smaak (wel altijd koud gebruiken!). Het past bijvoorbeeld heel goed bij: gekookte pasta ,vis of vlees na het bakken of stomen ,geroosterd brood , salades,geroosterde geitenkaas…

 

  • Romige pasta met gorgonzola en spinazie
  • In een walnoot/ kipsalade met gehalveerde druiven
  • Sommige dessertgerechten (even uitproberen)
  • In een salade over geroosterde geitenkaas
  • Pesto met walnoten en walnotenolie

 

De zalfjes en cremes die we maken is ook op basis van walnotenolie

 

Share This