Noten persen tot over(h)eerlijke olie
We zijn een Vlaams bedrijf dat reeds tientallen jaren actief bezig is in de ambachtelijke verwerking van plantaardig materiaal. Reeds van in de kindertijd werd Frédéric Lerouge geprikkeld door de geur, de kleur en de smaak die de notenlaar vrijgeeft in zijn ouderlijke tuin. Later werd via verschillende reizen, bezoeken en stages bij notenkwekers en oliepersers de kennis opgedaan. Via de onze fruitpers kregen we vaak de vraag of we ook noten konden persen tot notenolie. Sedert 2011 maken we zeer lekkere notenolie uit onze contreien.
De noten worden van elke boom apart behandelt en zo kan nadien ook de boom gelokaliseerd worden. We mengen geen olie van verschillende streken of bomen door elkaar. Zo hebben we notenolie van de Vlaamse Ardennen,van die bepaalde boom ….. .
De koudgeperste olie is met zijn lichte smaak een ware delicatesse, zijn smaak is subtieler, geparfumeerder en fruitiger dan de geroosterde notenolie die op de gangbare markt verkrijgbaar is.
Warm geperste olie of noten die geroosterd werden geven hun olie gemakkelijker vrij en smaken sterker door, maar verliezen ook voedingsstoffen zoals omega 3. Door het roosteren kan men ongewenste geuren en smaken verdoezelen.
De olie is niet gefilterd, maar natuurlijk bezonken na enkele weken.





Vanaf het moment dat de noten rijp zijn, raap je ze dagelijks, zodat ze niet te vochtig worden, droog je ze in gaaszakjes of gaasbakken in een goed geventileerde ruimte en schud ze regelmatig op. Dit natuurlijk droogproces duurt ongeveer 3maanden.
Vereisten om Uw Walnoten te laten persen tot olie :
De noten moeten proper aangeleverd worden dus geen aarde of zandresten, geen resten van de bolster aan de schaal.
Het vruchtvlees moet nog mooi wit zijn , mag niet ranzig zijn of muf smaken
Walnoten < dan 30mm kunnen we niet aanvaarden, daar deze moeilijk te kraken zijn en minder rendement geven
⇒ 10kg noten geeft ongeveer +/- 1.5l walnotenolie. Koudgeperst! ⇐
Het productieproces: kraken sorteren, persen, natuurlijk bezinken en afvullen in flesjes neemt ongeveer 3-4maanden in beslag.
Bij het binnenbrengen van de noten wordt een datum vastgelegd van afhaling
Voor het breken en sorteren van noten werken wij samen met sociale zorginstellingen. Dit vraagt wat extra geduld van beide partijen
Waar?
Boeregemstraat 4a – 9840 Zevergem
Wanneer?
Noteninzameldag op ? december 2025 9u-12u / 13u-17u
Afhaaldag voor de gekraakte noten binnengebracht op ? december = zaterdag ?/02/2026
Afhaaldag voor de gekraakte & ongekraakte noten binnengebracht na ? december = zaterdag ?/04/2026
Indien deze data u niet zou passen kan je uw noten droog achterlaten in aanhangwagen op onze parking. De ongekraakte walnoten tot eind februari 2025, de gekraakte walnoten tot eind maart 2025
Aanwijzigingen over hoe en wat en afhaaldata vind je in de aanhangwagen terug.
Prijzen
Noten aanleveren en EIGEN olie terug
Noten aanleveren en olie direct in ruil




Gekraakt aanleveren
Ongekraakt aanleveren
Gekraakt aanleveren
Ongekraakt aanleveren
vanaf 5kg
100ml = €3,50
250ml = €5,20
500ml = €10,40
per l = €17,30
Vanaf 10kg
100ml = €5,00
250ml = €10,00
500ml = €18,00
per l = €28,00
vanaf 10 kg ( mits goede kawaliteit)
100ml = €3,50
250ml = €7,50
vanaf 5kg ( mits goede kwaliteit)
100ml = €2,00
250ml = €4,00
Gebruik en Gezondheid
Walnotenolie bevat de gezonde omega 3 en 6 vetzuren. De omega vetzuren spelen een heel belangrijke rol voor je gezondheid. Ze helpen namelijk ziektes als hart- en vaatziekten te voorkomen. Denk bij hart- en vaatziekten aan een te hoge bloeddruk, cholesterol in het bloed en hartritme stoornissen. Verder verlagen de vetzuren de kans op astma, psoriasis, beroertes en botontkalking. De vetzuren in walnoten zijn ook goed voor de ontwikkeling van hersenen en kunnen een positief effect hebben op chronische ontstekingen. Denk bij chronische ontstekingen bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn of reumatoïde artritis. Eén theelepel per dag laat de cholesterolspiegel zakken en verhoogt het concentratievermogen. De olie is goed voor mensen die veel met hun hoofd werken en een zittend beroep hebben.
Walnotenolie heeft een zachte nootachtige smaak en heeft een geel tot groene kleur. De walnotenolie is het lekkerst wanneer hij koud gebruikt wordt in salades en sauzen. Hij is niet geschikt om mee te koken omdat het dan zijn zachte smaak verliest. De olie krijgt na opwarming een bittere smaak.
Met walnotenolie kan je van simpele gerechten een heerlijk gerecht maken met nootachtige smaak (wel altijd koud gebruiken!). Het past bijvoorbeeld heel goed bij: gekookte pasta ,vis of vlees na het bakken of stomen ,geroosterd brood , salades,geroosterde geitenkaas…

- Romige pasta met gorgonzola en spinazie
- In een walnoot/ kipsalade met gehalveerde druiven
- Sommige dessertgerechten (even uitproberen)
- In een salade over geroosterde geitenkaas
- Pesto met walnoten en walnotenolie