+32 475 26 24 80 info@appelperslerouge.be

Noten persen

Je eigen walnoten tot heerlijke walnootolie laten persen

Kleine of grote hoeveelheden, diverse verpakkingen

Z

Aanleveren

Indien we niet aanwezig zijn staat er op de parking een grote aanhangwagen waarin je de noten droog kan afzetten. Aanwijzingen over hoe en wat staat op het bord in de aanhangwagen te lezen. Bij het aanleveren van de noten dient er bepaald te worden in welke verpakking je de olie wenst: 100ml – 250ml – 5l.
Het is belangrijk te weten dat notenolie na het openen snel oxideert, zodat je best geen te grote verpakking kiest naargelang verbruik. Zodra de olie klaar is verwittigen wij U.

Verpakking

Wij vullen Uw goudeerlijke olie af in donkergetinte flesjes die ze beschermen tegen oxidatie van 100ml of 250ml met gietdop.  De olie wordt het best bewaard in de koelkast en houd nog een jaar na persing in gesloten verpakking.  Indien geopend is de olie nog ongeveer 6 maanden houdbaar.  De olie kan ook afgevuld worden in bidons van 5l, maar eens geopend = snel oxidatie

We zijn een Vlaams bedrijf dat reeds tientallen jaren actief bezig is in de ambachtelijke verwerking van plantaardig materiaal.  Reeds van in de kindertijd werd Frédéric Lerouge geprikkeld door de geur, de kleur en de smaak die de notenlaar vrijgeeft in zijn ouderlijke tuin.  Later werd via verschillende reizen, bezoeken en stages bij notenkwekers en oliepersers de kennis opgedaan.  Via de Mobiele fruitpers kregen we vaak de vraag of we ook noten konden persen tot notenolie.   Sedert 2011 maken we zeer lekkere notenolie uit onze contreien.

De noten worden van elke boom apart behandelt en zo kan nadien ook de boom gelokaliseerd worden.  We mengen geen olie van verschillende streken of bomen door elkaar. Zo hebben we notenolie van de Vlaamse Ardennen,van die bepaalde boom ….. .

De koudgeperste olie is met zijn lichte smaak een ware delicatesse, zijn smaak is subtieler, geparfumeerder en fruitiger dan de geraffineerde notenolie die op de gangbare markt verkrijgbaar is.

De olie is niet gefilterd, maar natuurlijk bezonken na enkele weken.

De voordelen voor de gezondheid zijn dezelfde als die van ganse noten. De olie is geconcentreerder dan de hele noten. 

Warm geperste olie of noten die geroosterd werden geven hun olie gemakkelijker vrij en smaken sterker door, maar verliezen ook voedingsstoffen zoals omega 3.

Notenolie in de handel werd ook vaak bekomen door chemische bewerkingen van de noten met oplosmiddelen om zo de olie volledig vrij te krijgen.

We werken deels als een coöperatieve. U kunt uw noten binnenbrengen en gratis laten persen, maar je laat dan een deel van de opbrengst van de olie achter als vergoeding.Bij voldoende hoeveelheid krijgen de mensen de garantie de olie van hun eigen noten terug! De noten worden steeds onder een traceerbaar systeem gesorteerd en apart bewerkt.

Sedert 2015 hebben we een gloednieuwe productielijn om de noten van noot tot olie om te toveren. We werken ook samen met verschillende sociale instellingen uit de buurt om ” de harde noten “te kraken.

v

Since 2011

maken we zeer lekkere notenolie uit onze contreien.

Hoe aanbrengen?

Waar?

Boeregemstraat 4a, Zevergem

}

Wanneer?

Iedere woensdag tussen 8 en 18 uur.

Indien we niet aanwezig zijn staat er op de parking een grote aanhangwagen waarin je de noten droog kan afzetten. Aanwijzingen over hoe en wat staat op het bord in de aanhangwagen te lezen. Bij het aanleveren van de noten dient er bepaald te worden in welke verpakking je de olie wenst.  100ml – 250ml – 5l.
Het is belangrijk te weten dat notenolie na het openen snel oxideert, zodat je best
geen te grote verpakking kiest naargelang verbruik.  Zodra de olie klaar is verwittigen wij U.

Gekraakt uit de schaal

Ook hier moet het vruchtvlees van de noten droog zijn om te kunnen persen. Dit bespaard ons al wat werk en uw goudeerlijke olie is sneller klaar. Vanaf 5kg vruchtvlees hebt U 100% uw eigen notenolie. 1 kg vruchtvlees geeft ongeveer 500ml olie koudgeperst.

Gedroogd in de schaal

U kan uw noten binnenbrengen vanaf 17 december als ze volledig droog , aarde en schimmelvrij zijn tot 31 maart.  Vanaf het moment dat de noten rijp zijn, raap je ze dagelijks, zodat ze niet te vochtig worden, droog je ze in gaaszakjes of gaasbakken in een goed geventileerde ruimte en schud ze regelmatig op. Dit natuurlijk droogproces duurt ongeveer 3 maanden. De noten zijn droog als je ze kan openbreken tussen de twee helften. Bij het aanleveren worden de noten gecontroleerd op schimmel of andere onzuiverheden, indien ze te vuil of niet droog zijn kunnen we ze niet aanvaarden.
Vanaf 10kg noten in de schaal hebt U 100% uw eigen notenolie. 1kg noten in de schaal geeft ongeveer 150 tot 200ml olie koudgeperst.
Hou er rekening mee dat het ganse proces 3 tot 4 maand in beslag kan nemen, daar wij werken met sociale arbeidskrachten om uw noten te kraken en te sorteren. 

Share This