+32 475 26 24 80 info@appelperslerouge.be

Noten persen

Je eigen walnoten tot heerlijke walnootolie KOUD laten persen

 

 

 

We zijn een Vlaams bedrijf dat reeds tientallen jaren actief bezig is in de ambachtelijke verwerking van plantaardig materiaal.  Reeds van in de kindertijd werd Frédéric Lerouge geprikkeld door de geur, de kleur en de smaak die de notenlaar vrijgeeft in zijn ouderlijke tuin.  Later werd via verschillende reizen, bezoeken en stages bij notenkwekers en oliepersers de kennis opgedaan.  Via de Mobiele fruitpers kregen we vaak de vraag of we ook noten konden persen tot notenolie.   Sedert 2011 maken we zeer lekkere notenolie uit onze contreien.

De noten worden van elke boom apart behandelt en zo kan nadien ook de boom gelokaliseerd worden.  We mengen geen olie van verschillende streken of bomen door elkaar. Zo hebben we notenolie van de Vlaamse Ardennen,van die bepaalde boom ….. .

De koudgeperste olie is met zijn lichte smaak een ware delicatesse, zijn smaak is subtieler, geparfumeerder en fruitiger dan de geroosterde notenolie die op de gangbare markt verkrijgbaar is.

Warm geperste olie of noten die geroosterd werden geven hun olie gemakkelijker vrij en smaken sterker door, maar verliezen ook voedingsstoffen zoals omega 3. Door het roosteren kan men ongewenste geuren en smaken verdoezelen.

De olie is niet gefilterd, maar natuurlijk bezonken na enkele weken.

v

Since 2011

maken we zeer lekkere notenolie uit onze contreien.

Hoe aanbrengen?

Waar?

Boeregemstraat 4a, Zevergem

}

Wanneer?

We zijn aanwezig iedere woensdag 9u-12u / 14u-17u muv de schoolvakanties tem 31 maart 2019

Op andere dagen of tijdstippen kan je uw noten droog achterlaten in een grote aanhangwagen op onze parking. Aanwijzingen over hoe en wat staat op het bord in de aanhangwagen te lezen.

U kan uw noten binnenbrengen op 15 december 2018 van 9u tot 17u als ze volledig droog, aarde en schimmelvrij zijn.

Vanaf het moment dat de noten rijp zijn, raap je ze dagelijks, zodat ze niet te vochtig worden, droog je ze in gaaszakjes of gaasbakken in een goed geventileerde ruimte en schud ze regelmatig op. Dit natuurlijk droogproces duurt ongeveer 3maanden. Bij het aanleveren krijgen de noten een kwaliteitscontrole, indien ze te vuil, te oud of niet droog zijn kunnen we niet aanvaarden.

Gekraakt uit de schaal

Het vruchtvlees van de noten moet droog zijn om te kunnen persen. Dit bespaard ons al wat werk en uw goudeerlijke olie is sneller klaar. Vanaf 5kg vruchtvlees hebt U 100% uw eigen notenolie. 1 kg vruchtvlees geeft ongeveer 500ml olie koudgeperst.

Als u minder binnen brengt, worden de noten gemengd met andere noten

Gedroogd in de schaal

U kan uw noten binnenbrengen als ze volledig droog , 
Vanaf 10kg noten in de schaal hebt U 100% uw eigen notenolie. 1kg noten in de schaal geeft ongeveer 150 tot 200ml olie koudgeperst.
Hou er rekening mee dat het ganse proces 3 tot 4 maand in beslag kan nemen, daar wij werken met sociale arbeidskrachten om uw noten te kraken en te sorteren. 

Prijzen

Gekraakt uit de schaal

Gedroogd in de schaal

 

 

 • 100ml = €3,00
 • 250ml = €4,50

Geen Bancontact aanwezig

Eigen olie terug

 • 100ml = €4,50
 • 250ml = €8,00

Direct olie in ruil

 • 100ml = €3,25
 • 250ml = €6,00

Gezondheid & Gebruik

Walnotenolie bevat de gezonde omega 3 en 6 vetzuren.  De omega vetzuren spelen een heel belangrijke rol voor je gezondheid. Ze helpen namelijk ziektes als hart- en vaatziekten te voorkomen. Denk bij hart- en vaatziekten aan een te hoge bloeddruk, cholesterol in het bloed en hartritme stoornissen. Verder verlagen de vetzuren de kans op astma, psoriasis, beroertes en botontkalking. De vetzuren in walnoten zijn ook goed voor de ontwikkeling van hersenen en kunnen een positief effect hebben op chronische ontstekingen. Denk bij chronische ontstekingen bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn of reumatoïde artritis. Eén theelepel per dag laat de cholesterolspiegel zakken en verhoogd het concentratievermogen.  De olie is goed voor mensen die veel met hun hoofd werken en een zittend beroep hebben.

Walnootolie heeft een zachte nootachtige smaak en heeft een geel tot groene kleur. De walnootolie is het lekkerst wanneer hij koud gebruikt wordt in salades en sauzen.  De walnootolie is niet geschikt om mee te koken omdat het dan zijn zachte smaak verliest. De olie krijgt na opwarming een bittere smaak.

Met walnootolie kan je van simpele gerechten een heerlijk gerecht maken met nootachtige smaak (wel altijd koud gebruiken!). Walnootolie past bijvoorbeeld heel goed bij: gekookte pasta ,vis of vlees na het bakken of stomen ,geroosterd brood , salades,geroosterd geitenkaas…

 

 • Romige pasta met gorgonzola en spinazie
 • In een walnoot/ kipsalade met gehalveerde druiven
 • Sommige dessertgerechten (even uitproberen)
 • In een salade over geroosterde geitenkaas
 • Pesto met walnoten en walnootolie

 

De zalfjes en cremes die we maken is ook op basis van walnootolie

 

Share This